O Nama > Monofazni motori

Monofazni motori

Jednofazni asinhroni kavezni elektromotori

 Potpuno zatvorene izrade i hlađeni sopstvenim ventilatorom (IC 411) prikladni su za različite primene kao što su ventilacija, isporuka komprimovanog vazduha, crpljenje tečnosti, poljoprivreda i prehrambena industrija, mali proizvodni pogoni, domaćinstva itd.

Odlikuju se visokom kakvoćom upotrebljenih materijala, ležajevima podmazanim za vek trajanja, završnim naličem otpornim na uticaje vremena i koroziju, izdržljivim izolacijskim sastavom te niskim operativnim troškovima. Jednofazni asinhroni elektromotori s kondenzatorom za trajni rad serije 5AZC vrlo su prikladni za veliki broj pogona, posebno onih s laganim zaletom. Posebno su prikladni za pogone ventilatora, kružnih testera, brusilica, centrifugalnih pumpi, raznih mlinova, bušilica i sl. Jednofazni asinhroni elektromotori s pogonskim i zaletnim kondenzatorom 5AZCD (elektromotori s povećanim poteznim momentom) nalaze primjenu u pogonima s teškim uslovima rada.

Posebno su prikladni za pogone kompresora, raznih presa, mlinova, mašina za vršenje i ostalih teških poljoprivrednih mašina. Zaletni kondenzator uključen je za vreme zaleta paralelno s pogonskim kondenzatorom, a isključuje ga centrifugalna sklopka kad elektromotor postigne cca 80% nazivne brzine vrtnenja. Priključna kutija jednofaznih elektromotora u osnovnoj izradi, izrađena je od plastične mase, a pored priključne pločice u kutiju su smešteni i kondenzatori. Kutija je opremljena kablovskom uvodnicom za uvod priključnog kabela. Kondenzatori. Elektromotori serije 5AZC, opremljeni su kondenzatorima za trajni rad nazivnih napona i kapaciteta naznačenih u tablicama Tehnički podaci. 

Jednofazni motor
Jednofazni motor

Elektromotori serije 5AZCD (elektromotori s povećanim poteznim momentom) pored kondenzatora za trajni rad opremljeni su i elektrolitskim kondenzatorom za zalet s nazivnim veličinama navedenim u tablicama Tehnički podaci. Nominalne vrijednosti svih kondenzatora navedenih u tablicama vrede za mrežu nominalnog napona 230V. Za mreže drugačijih napona vrednosti kondenzatora dajemo na poseban upit. Na elektromotore se po pravilu prigrađuju najviše dva kondenzatora. Ukoliko je potreban veći broj kondenzatora, kondenzatore isporučujemo odvojeno.